dukanowa Chudnijmy smacznie!!!

Temat: za mało żelaza, hemoglobina w normie
za mało żelaza, hemoglobina w normie
Witam,
Pani doktor, mój synek ma 12 miesięcy i ostatnio jakoś tak mniej chciał jeść, więc poszłam do lekarza. Okazało się że przybrał tylko 120 g w ciągu 3 tygodni, więc dostał skierowanie na podstawowe badania. Okazało się, iż ma duuużo poniżej normy poziom żelaza (tylko 18), natomiast pozostałe wyróżniki w normie (lekko podwyzszone limfocyty i lekkki niedobór neutrofili). Jak to możliwe, że poziom czerwonych krwinek i poziom hemoglobiny są w normie, skoro tak niski jest poziom żelaza? Byliśmy z synkiem w październiku 2008 na konsultacji u hematologa i nic z tego nie wynikło. Czy należy się martwić, albo wykonać jakies dodatkowe badania?
pozdrawiam

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,93074393,93074393,za_malo_zelaza_hemoglobina_w_normie.html



Temat: Wyniki badań - błagam o pomoc!
Wyniki badań - błagam o pomoc!
Poniżej wyniki mojego Syna - 16 miesięcy - długo walczyliśmy z
anemią... 3 miesiące temu wyniki były super, za radą lekarza,
przestaliśmy Go męczyć ciągłymi badaniami - tym bardziej, że je
wszystko, a tu nagle... Błagam! Może ktoś z Was pomoże mi w
interpretacji? Nie prześpię nocy z nerwów...

Morfologia krwi (podstawowa)
Leukocyty 10,5 tys/µl norma od 6 do 17,50 N
Erytrocyty 4,46 mln/µl od 3,90 do 5,10 N
Hemoglobina 11,7 g/dl od 10,10 do 13 N
Hematokryt 35 % od 30 do 38 N
MCV 77,42 fl od 70 do 82 N
MCH 26,22 pg od 24,50 do 29 N
MCHC 33,9 g/dl od 32,20 do 36,60 N
Płytki krwi 523 tys/µl od 200 do 550 N
Limfocyty % 71,34 %
Inne (Eo,Bazo,Mono) % 8,74 %
Neutrofile % 20,04 %
Limfocyty # 7,48 tys/µl
Inne (Eo,Bazo,Mono) # 0,914 tys/µl
Neutrofile # 2,1 tys/µl
RDW-CV 14 %
PDW 10,9 fl
MPV 9,8 fl
P-LCR 23,2

Rozmaz krwi (manualnie)
Gran. segmentowane 24 % norma od 25 do 60 L
Gran. kwasochłonne 5 % od 1 do 5 N
Limfocyty 64 % od 25 do 50 H
Monocyty 7 % od 1 do 6 H
Żelazo Żelazo 8 µmol/l od 8,90 do 21,50 L (spadek z 20!)

Dodam, że mam niesamowity problem z wagą Syna - w tej chwili waży
9650.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,93132297,93132297,Wyniki_badan_blagam_o_pomoc_.html


Temat: Wyniki. Waga poniżej 3 centyla.Pani Doktor proszę
Wyniki. Waga poniżej 3 centyla.Pani Doktor proszę
Pani Doktor córka do 12 mc-a wagautrzymywała się na 25 centylu,2,5
roku spadła na 3 centyl, 3 latka waga 11kg, pod 3 centylem,3,5 roku
13-14 kg ok. 3 centyla, 4 latka 3 centyl, 4,5 waga 14kg, 5,5 - 14 kg
pod 3 centylem. morfologi z 02.03.09 leukocyty5,7,erytrocyty 3,84,
hemogl. 11,2, hematokryt 31,9, MCV 83,12, MCH 29,2, MCHC 35,1,
Płytki 356, Limfocyty 61,01, Inne 12,3%,Neutrofile 26,72%, Limfocyty
3,5tys. Inne 0,7 tys. Neutrofile 1,5 tys. PDW 9,9 fl,MPV 8,72 fl, P-
LCR 15,9. Rozmaz- Segm.27%, Limfoc.70%, Monocyt.2%, kwasochł.1%.
Fosfotaza alkal. 143, (u dzici od 4-6 lat norma 93-309). OB 8, CRP -
0,00. We wcześniejszych morfologiach nie widać jakichś dużych zmian
wyniki są raczej podobne, hb zawsze ok.11. Córka urodziła się ze
zwężeniem cewki moczowej, ale wyniki moczu są ok. czy to może być
efekt uboczny przeszłej choroby. Wtedy nie jadła, nie przybierała?
Poprosiłam lekarz rodzinnego o peritol, w aptece był tylko w
tabletkach 4mg, więc podałam córce pół. tabl. ale zachowywała się
jak nie moje dziecko, była dość agresywna, zmęczona, aż wreszcie
zasnęła i trudno było ją obudzić, mała chodzi do przedszkola więc
nie mogę jej w takim stanie tam posyłać, czy mniejsza dawka
zadziała? np. ćwiartka tabletki, a nie spowoduje tak widocznych
skutków uboczych? Proszę o odpowiedź.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96807654,96807654,Wyniki_Waga_ponizej_3_centyla_Pani_Doktor_prosze.html


Temat: Neutrofile dużo poniżej normy w rozmazie krwi!!!
Neutrofile dużo poniżej normy w rozmazie krwi!!!
Moja córeczka (5 miesięcy) miała zrobione ostatnio badania krwi. Większość
wyników mieści się w granicach normy, ale w rozmazie jest kilka odstępstw...
najbardziej niepokoi mnie poziom NEUTROFILI.... norma jest od 37% do 80%, a
moja mała ma ich 2,9%...
Czy któraś(yś) z Was się z tym spotkał(a)?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,69398762,69398762,Neutrofile_duzo_ponizej_normy_w_rozmazie_krwi_.html


Temat: gospodarka wapniowa i niedokrwistość
Panie Doktorze wyniki badań przedstawiają się następująco:
wapń i fosfor na początku 4 mż:10,2 (8,7-10,4), fosór 6,6 (2,7-4,5), ALP 229
(25-100), przed końcem 8 mż: wapń 10,77(8,6-10,3), fosfor 6,4 (2,1-5,6) ALP 202
(norma poniżej 115). Przed końcem 8 miesiąca oznaczono też AST 55 (10-50) i ALT
32 (10-50) oraz morfologię: RBC 3,61 (3,7-5,6), Hb 9,4 (10,5-17,2), Hct 27,8
(32-49), MCV 77,1 (76-105), WBC 7,4 (4,0-11,0, neutrofile obniżone 27,2%
n:42-70% i limfocyty 65,9% n: 16-48%). Bilirubiny nie oznaczono ze względu na za
małą objętość pobranej krwi. Synek ma włączone żelazo Ferrum Lek 2x2ml, wit B6 i
kwas foliowy. Po 6 tygodniach leczenia morfologia wygląda następująco:RBC
4,45(3,04-5,26), Hb 12,6(9-14), Hct 37,3 (28-44), MCV 83,8 (77-115), WBC
6,5(6-17,5) neutrofile obniżone 24% n:27-51% i limfocyty 73% n: 38-60%, monocyty
2% n: 3-8(rozmaz mikroskopowy, wcześniej komputerowy). Bilirubina całkowita 0,53
(0,2-1,0), pośrednia 0,2 (0-0,4), AST 45 (9-48), ALT 40,6 (5-37), Fe 70,6
(45-145), UIBC 158 (112-346). Czy kontynuować podawanie żelaza? Martwi mnie
rozmaz krwi - wymaga diagnostyki?
Bardzo proszę o pomoc.
P.S. Ten żółtawy odcień skóry odnosił się do koloru czubka nosa i policzków.
Obecnie nie ma go, raczej delikatnie muśnięty słońcem pomimo ochrony kremów z
filtrami.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,80428309,80428309,gospodarka_wapniowa_i_niedokrwistosc.html


Temat: niskie leukocyty-co robić
Duzo ludzi ma niskie leukocyty i przy tej chorobie i przy tym
leczeniu. Ja generalnie mam w okolicach 3-3.5. Przy Herx'ach mialem
raz nawet 2.6. Plytki zreszta tez mam ponizej norm lab. Tez mnie to
stresuje. Generalnie po konsultacjach z kilkoma lekarzami (w tym dobry
hematolog) dopoki neutrofili (one sa podobno najwazniejsze) jest
powyzej 1100 to jest ok. Tzn. ponizej normy lab. - czyli sredniej w
spoleczenstwie, ale do poprawnego funkcjonowanie systemu immuno 1100
jest wystarczajace. Plytek podobno poki jest powyzej 60 tys. to spoko.

Ostatnio jednak zauwazylem u siebie znaczna poprawe w tej kwestii tzn.
4.7 tys. leukocytow. Jest to jak na mnie wynik rewelacyjny. A wszystko
wskazuje na to ze odp. za to sa cefalosporyny. Teraz jestem na
Zamur'rze i to obserwuje. Wczesniej (w listopadzie) bylem na
Biotraksonie i wyniki mialem rewelacyjne. Na innych abx nedza. Wydaje
mi sie ze ten antybiotyk najlepiej dziala w moim przypadku - tzn. i
Herxuje i poprawiaja mi sie wyniki.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,94379936,94379936,niskie_leukocyty_co_robic.html


Temat: Prosze o interpretacje wynikow.
i znowu to samo. bralam dwa razy w tygodniu wieksza dawke a TSH poszlo zamiast w dol to do gory na 3,78.
Oprocz tego w zwiazku z moim dlugim stanem podgoraczkowym 37,0 - 37,7 zrobilam morfologie na zlecenie lekarza pierwszego kontaktu .
wszystko w normie oprocz limfocytow-lekko ponad norme i neutrofile- ponizej normy.
w sumie jak dla mnie dziwna sprawa bo limfocyty procentowo poza norma ale ilosciowo w normie a z neutrofilami na odwrot. (procentowo ok a ilosciowo poza norma)
jutro ide z wynikami do lekarza ale moze ktos sie zna na tej morfologii i czy lekkie odchylenie od normy to nic powaznego?

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,72991566,72991566,Prosze_o_interpretacje_wynikow_.html


Temat: Leukocyty poniżej normy ( 2,86 tys/ul)
Nie zadręczaj się i nie czytaj za dużo.

Poziom neutrofili (GRA) mimo że wygląda na poniżej normy, to zapewnia odporność
na infekcje (głównie bakteryjne). To tak jak z płytkami krwi, norma to 150-300
tys, a wiadomo, że poziom około 20-30 tys jest wystarczający do zapewnienia
krzepnięcia.

Nie ma potrzeby stosowania niczego poza dobrze zbilansowaną dietą. Miewam
pacjentów, u których z samych suplementów diety można by sklecić całkiem spory
lunch. Jedzenie jest jedną z przyjemności życia, więc jedz dobre rzeczy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,90237107,90237107,Leukocyty_ponizej_normy_2_86_tys_ul_.html


Temat: po pierwszym zastrzyku - kilka pytam
Ja dostaję Rebetol i PegIntron. Od początku ta sama dawka, czyli 120mikrogramów
PegIntronu i 3-0-2 tabletki Rebetolu.
Co do spadku wyników: moim zdaniem jest to zupełnie normalne. W dalszym leczeniu
wyniki prawdopodobnie wyniki będą spadać jeszcze bardziej (przez pierwsze 8
tygodni hemoglobina spadła z prawie 12 na 10, nie mówiąc o białych krwinkach itd.
Dopóki lekarz decyduje, że dziewczyna dostaje zastrzyk, tzn. że wyniki są na
tyle ok, że może go dostać.
Jeżeli wyniki spadną za bardzo, to wtedy ominą jej jedną (lub więcej) dawkę
interferonu.
Ja osobiście znam przypadki przerwania leczenia z powodu zbytniego spadku
hemoglobiny, zresztą i u mnie hemoglobina poleciała w dół, więc ja osobiście
bardzo na to patrzę, bo mi mówili, że jeśli dalej będzie lecieć w takim tempie,
to przerwą leczenie.

U Twojej dziewczyny hemoglobina jest minimalnie poniżej normy, więc póki co nie
ma powodów do zmartwień.

Neutrofile też mają niestety tendencję do dużego spadku, chociaż tutaj trochę
niepokojące jest, że już po pierwszym zastrzyku ona ma tylko 1,16. Czy bierze
kwas foliowy?

Dziewczyna niech rozmawia na bieżąco z lekarzem o swoich wynikach, ale jeżeli
lekarz nic nie mówił na razie, to kolejny zastrzyk też dostanie. Na początku są
badania co 2 tygodnie, bo wtedy najbardziej trzeba monitorować wyniki, bo jest
największy spadek, więc trzeba dopytywać, czy wyniki dobre. Zresztą - jak będzie
zbyt duży spadek któregokolwiek z wyników, to nie dostanie zastrzyku.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,106045167,106045167,po_pierwszym_zastrzyku_kilka_pytam.html